mandag 31. desember 2007

Valget i Kenya

Det som skjer i Kenya er trist. Jeg har fått meldinger og mailer fra venner i Kenya om uroligheter og opptøyer. Her er en av dem (sendt den 30/12/07):

"Kibaki just won the presidency. It is quite messy as hooligans are all over robbing and killing. Just praying for peace in pur country."

Det er ganske sterkt å få vite sånt av folk en kjenner. Jeg bare håper det ikke skjer noe med dem, og at det raskt blir fred!

Urolighetene i Kenya skyldes et opphetet presidentvalg der skittent politisk spill har vært en utløsende faktor til urolighetene.

"Africas most stabil states is in chaos!"
BBC News

Presidentvalget er utrolig stort i Kenya! Til og med små barn vet noe om hva som rører seg og har meninger. Ofte er dette de samme meningene som foreldrene. Stammene blir et problem når det kommer til valg. Mwai Kibaki tilhører kikuyuene som er Kenyas desidert største stamme. Ikke bare stemmer de på Kibaki, de blir også favorisert av myndighetene (som har vært Kibakis menn og kvinner i 5 år), og har dermed gode muligheter til å ekspandere. Kikuyuene lever hovedsakelig i nord og dermed går størsteparten av de offentlige middene til dette området.

Mwai Kibaki har vært president i 5 år. Han har fått fart på økonomien (men noe som bare tilfaller Kenyas rikeste) og gjort viktige endringer etter president Moi. Men Moi var jo en diktatorlignende president, så det skulle ikke være så vanskelig å bli populær etter han. Noe Kibaki ikke har klart er å ta knekken på den enorme korrupsjonen som florerer. Kenya har i bunn og grunn mye kapital, men mye faller bort i hendene på få. Det er blant annet en av de store rikdomskarrierene å bli politiker i Kenya. Raila Odinga, leder for ODM (Orange democratic movement), er mer revolusjonær enn Kibaki. Kenya trenger virkelig noen store endringer for å komme på riktig vei. Odinga er kommer fra fattigere kår, men har kjempet seg til en plass innenfor den politiske arena. Han taler de fattiges sak i Kenya og populær blant de vanskeligstilte. Men i Kenya kan du si noe og gjøre noe annet. Kibaki snakket også de fattiges sak da han ble valgt til president for 5 år siden. Raila, med sin fortid, virker derimot mer troverdig, men man skal likevel være forsiktig med å dyrke en av partene.

I valgkampen har også Kibaki gjort feler taktiske grep. Noen av dem mer skitne enn andre. Det startet med at ODM, som er opposisjonskoalisjonen, ledet overlegent. Kibaki klarte å splitte denne koalisjonen så de dermed ikke klarte å stå like sterkt lenger. Dermed ble stemmene til ODM delt på to og mye større sjanse for Kibakis NARC åvinne.
I tilleg flyttet Kibaki valget fra 19. Desember til 27. Desember. I Kenya skaper dette store problemer. mange i Kenya bor i Byene og pleier å dra hjem til familie på landet til jul. Problemet er at du bare har lov til å stemme der du er bosatt. det ble dermed ett valg om å dra hjem til familie i jula, eller bli værende der du bor og jobber, så du får stemt. For Kibaki vil dette være en stor fordel! Kibakis velgere er ofte rikere og trenger ikke dra inn til byen for å jobbe. De kan feire jul der de bor.

Noe av det sykeste var da vi hørte om alle de døde som vil komme til å stemme ved valget i Kenya. De tar nemlig id kortene og valgkortene til de som dør og plusser dette på. en av kandidatene kan dermed vinne med en overvekt av "døde" stemmer. Det er forståelig at Raila Odingas ODM roper etter omvalg. Det er rapportert valgfusk og internasjonale valgoppservatører stiller seg kritiske til opptellingssystemet.
La oss alle håpe situasjonen bedrer seg!


Ingen kommentarer: