søndag 30. september 2007

Sannhetens øyeblikk

Gatene i Kianbio, en landsby i Pumwani, er fulle av dritt. Den intense lukten av søppel og åpen kloakk brenner seg fast i neseborene mine. Jeg må innimellom tvinge meg selv til ikke å spy når den grusomme stanken kommer i flyktige drag. Nå og da tråkker jeg ned i noe som gir etter. Jeg ser bestemt rett fram og lukker ut tanker om hva det kan være. Jeg er glad jeg ikke går barbeint på disse forferdelige veiene, noe over halvparten av beboerne i Kianbio gjør.

Da vi svinger til venstre rundt et hjørne ser vi en kone og to barn. Den minste kan ikke være mer enn noen måneder og ligger på ryggen på et rødt pledd. Ved siden av sitter storesøsteren stolt og smiler ned til den lille. Moren står like ved og vasker klær. Det er ikke mer enn to meters klaring mellom veggene på dette stedet, og den sildrende kloakkelven som snirkler seg mellom husveggene, gjør ikke plassen mye bedre. Vincent og Drunga (våre to følgesvenner denne dagen) viser tegn til at vi skal inn døra til høyre. Jeg banker på forsiktig. Døra åpnes og en kone kommer til syne i døråpningen. Hun smiler skjevt og ber oss komme inn. Jeg nikker vennlig og stiger inn i det mørklagte rommet. I rommet er det en kort dobbeltseng i enden, en treseters, enkel sofa til venstre, to små krakker, en kommode til høyre og en masse slitt utstyr her og der. En ikkefungerende klokke pryder veggen over senga. Sekundviseren prøver å komme seg videre, men blir tikkene hengende igjen på det samme stedet. Klokken er tolv. Hele tiden.

Da vi har satt oss ned, starter Pamela å fortelle. Hun kan ikke engelsk så Drunga oversetter. Pamela er 40 år og arbeidsløs. Hun er mor til fem barn. Den eldste på 22, den yngste løfter hun opp i fanget. En jente på ikke mer en 1 og et halvt. Hun holder varsomt rundt barnet mens hun forteller videre. Pamelas mann døde da hun var 24 år gammel. Helt siden dette har hun vært enke og har måttet forsørge barna alene. Med en enkel bod i en av Pumwanis gater har hun solgt klær og sko. Detter har gitt henne en inntekt på 15 kroner dagen, noe hun prøver å forsørge hele familien med. For to år siden ble hun og et av barna meget syke. Hun måtte derfor selge hele boden så hun kunne få penger til å betale medisiner og penger til sykehuset. Nå er de friske begge to, men bedriften er borte og samtidig er de månedlige utgiftene fortsatt der: mat, klær, utstyr og husleien. ”Beboerne i Pumwani må nemlig betale husleie til godseieren som eier landområde”, sier hun og rister oppgitt på hode. De slitne øynene minner om et hardt liv, mens de leter forhåpningsfullt ut i luften. Men søken er ikke lang. Hun kjenner virkeligheten og vet at skatter ikke dukker opp i løse luften. ”De griske godseierne tar penger fra Kenyas fattigste befolkning uten å gi noe tilbake”, fortsetter hun. Hun forteller at de verken får strøm, vann eller livsnødvendige vedlikehold på husene. Alt må de ordne selv. Hadde bare regjeringen satt foten ned og sagt at slik standard er uholdbar ville slummene vært borte på dagen.

Barnet i fanget har sovnet. De små armene ligger slapt over morens trygge fang. Hode ligger tungt inntil morens bryst, og med åpen munn sover den lille bylten rolig, uvitende, drømmeaktig.

”Hva er din drøm?”, spør jeg. Hun svarer at hun drømmer om å starte opp den gamle bedriften igjen. Kunne selge klær og sko. Ha mulighet til å leve og ha kontroll over egen økonomi. Men for dette trenger hun 500 kroner, noe som vil ta mange år å spare opp. Og overlever hun og familien i mellomtiden?
Spørsmålet blir hengende i den tunge luften. Vi får et blikk av våre følgesvenner og skjønner at vi må videre. Vi har flere å besøke. Det er uvirkelig å tenke på at dette er hverdagen til mange i Pumwani. At slike historier er det flere av.
Pamela reiser seg sakte. Bak henne tikker klokken ingensteder. Sannhetens øyeblikk.

Bak oss lukker den tynne døra seg. Men minnene er der fortsatt. Det var ikke en fiktiv film. Det var ikke en oppdikted reklame for å få folk til å gi mer penger til leger uten grenser. Det er virkelighet. I mot meg slår stanken fra Pumwanis åpne gatekloakk i mot meg. Som et klyp i armen etter noe man ikke tror er sant.

Matatu

Det var andre dagen i Kenya. Vi skulle til sentrum av Nairobi for å bli litt kjent med byen. Skaffe oss et overblikk. Jeg smilet når jeg tenker tilbake på det:

Vi stoppet ved veikrysset. Vi hadde gått langs en mindre trafikkert landevei som nå munnet ut i en vill og ukontrollert hovedvei. En av de mange hovedpulsårene som forer inn til hjerte av Nairobi. Biler suste om hverandre. Først to i bredden, så tre. Ingen skillelinjer, ingen midtrabbater, ingen høflige nedbremsinger hvor du slipper en annen inn i stimen av bevegende biler. Som en fiskestim, med alltid skiftende formasjon, beveger bilene seg ulende, skrikende, røykfylte og hissige inn mot Nairobi sentrum. Ikke rart dette er trafikken som tar livet av flest mennesker i verden.

Mens vi venter slenger biler seg ut av stimen og stopper skrensende ved krysset der vi, og flere andre, står og venter. Folk hopper ut av de skrensende minibussene. Støvet virvler opp og leker flørtende med vinden for det med et sukk faller til jorda igjen.
En av de reisende blir stående igjen roper ut ord og utrykk for å prove å lokke folk med akkurat denne matatuen. Kenyas svar på en konduktør. Mens musikken dundrer svakt i bakgrunnen, velger folk ut sine matatuer, og en etter en forsvinner de fra holdeplassen. Musikk, farge, slagord, passasjerer, rykte, skilt; det er mye som må med i bildet for å rangere de forskjellige matatuene forteller Sammy og Tottie (to av våre kenyanske venner). Da en svart matatu med bilde av snoop dogg og masse penger som flyr i lufta, svinger inn på holdeplassen, får vi et vink av Sammy og Tottie, og hopper på. Da vi er inne alle sammen, slår konduktoren (som egentlig ser ut som alle andre, men som tar imot betaling og ordner alt utenom å kjøre) på siden av bilen og vi kjører av gårde. Halvveis ute av dora slår han av en prat med de i forsetet, for han svinger seg inn, lukker skyvedøra og slår seg ned på et sete like ved.

Fra bakerste rad har vi utsikt over hele matauen. Den har svarte vegger med graffiti av kjente rappere, slagord og symboler på rikdom; som dyre klokker gull, penger og lignende. Showoff-mentaliteten er høy. Jantelov finnes ikke. I samsvar med musikkvideoene som snurrer og går på flatskjermen helt forrann i bussen, fyller gangster hiphoppen bussen med tunge bassrytmer og hardt språk. Jeg setter meg tilbake i det svarte skinnsetet og foler meg på mange måter som tilbake i russetia. Vi suser inn mot sentrum på den humpete hovedveien. Fram, tilbake, mellom biler og busser. Slenger oss ut på siden av veien. Lar noen hoppe av, og noen hoppe på, i mindre hastighet, før vi presser oss tilbake i stimen av kjøretøyer. Husene begynner å skifte fra blikkskur til mursteinshus og videre til høyblokker og større bygninger i det vi forlater Pumwani og nærmer oss sentrum. Jeg føler den varme vinden blafre mot huden gjennom det halvåpne vinduet. Sola varmer deilig på overarmen. Jeg lukker øynene og smiler. Jeg er i Kenya.

tirsdag 25. september 2007

Litt praktisk informasjon

Jeg har faatt meg noe saa kult som safaricom, kenyansk simkort:D
Det kjedlige er at safaricom er ganske vrien ovenfor utenlandske nummere. Defor: hvis dere prover aa sende melding til meg, saa send til mitt vanlige nummer pluss retnignsnummert til kenya, +254. hvis dere faar svar fra et rart, lang nummer er det mitt kenyanske nummer (710576936).

Jeg kommer til aa skrive en del paa bloggen, men det blir mer utvalgte ting og hendelser. Hvis du vil vite mer om hvor jeg drar, hva jeg gjor, reisebeskrivelser osv, saa kan du godt skrive deg paa mailista mi. bare aa sende meg mailen din paa en eller annen maate.

Kenya ligger en time foran Norge.

tirsdag 18. september 2007

2 dager igjen, hva føler du nå??

Tanken kom i hodet mitt da jeg satt å slappet av etter en av våre mange dager hos Kirkens Nødhjelp kontor i oslo.
Vel, akuratt nå føler jeg: Jeg er sliten. Blir alltid det etter en bytur, masse å tenke gjennom og masse intrykk. Jeg er spent på å dra. Men ikke for mye heller. Passe spent. Jeg gruer meg ganske mye. Begynner å sige inn hva jeg faktisk kommer til å møte i Kenya. Barn i nød. Noen uthungrede, noen med store sykdomsmager, noen skadede, noen hjelpeløse, noen uten mor eller far, noen kriminelle, noen uten håp, noen rusmisbrukende, så mange jeg gjerne vil hjelpe. Så mange jeg ikke får mulighet til å hjelpe. Jeg får høre at man må glede seg over de man får hjulpet. Sånn vil jeg prøve å tenke.
I dag fikk vi vite at vi skal bo midt i Pumwani slum under hele oppholdet. Vi skal bo på St. Johns Community Centre. Senteret driver arbeid for barn og unge i slummen. Dette blir altså basen vår, og herfra kommer vi til å ha mange dags og ukesreiser ut på programmer, besøker og lignende. Vi har ikke fått program for uteoppholdet. Programmet skal vi sette oss ned å lage når vi komme fram sammen med vår koordinator. Vi har vært ganske oppgitt fordi vi ikke har fått program en god stund før vi skal reise. Det positive nå er at vi kan delta mer i utformingen av vårt eget program.
Jeg begynner å tenke på at det bare er to dager igjen til vi reiser nedover. Så føles så uvirklig. Så fjærnt. Jeg tenker på følelsen av at varm vind mot mine kinn på flyplassen iNairobi. Da begynner det nok å demre.

torsdag 6. september 2007

Klar for Granittrock!


Gleder meg veldig til i morgen. Da skal jeg, Thomas og kanskje flere cfcere først til Casa del Kaspar og co på beste østkanten. Et fantstisk "student"hus med tre etasjer, hage og fantastiske stor plass til fire heldige gutter. Koser oss en stund der før vi drar inn på Granittrock. Der blir det fullt trøkk 
med band som Turboneger, Minor Majoroty og Big Bang! www.granittrock.no

Global Forståelse 1

Da var tredje forelesningsdagen av Global Forståelse 1 ferdig (Global Forståelse 1 er et halvårsstudium på Høgskolen i Oslo og noe som inngår i cfc året). Det var to veldig interessante 
foredrag. Det ene om Klimaendringene av leder for Norges Naturvernsforbund, Lars 
Haltebrekken. Det andre om respekt og toleranse av tidligere leder for Human Etisk forbund, lars Gulen.
Det var den beste dagen på Høgskolen så langt. Etter forelesningene som var feridig i ca halv fire 
tia, spiste vi i Globalklassen en bedre middag på Mother India: En veldig sjarmerende indisk 
resturant med god, men desverre ganske dyr, mat.